mandag 1. juni 2015

Pneumatisk lamellstanse (innvendige lameller) - nullstilling og klargjøring

Alle lameller til innvendige persienner blir stanset på en halvautomatisk pneumatisk stanse. Lamellene på innvendige persienner kan enten være 25mm eller 35mm i bredden. 25mm lameller er desidert den vanligste størrelsen, derfor står verktøyene til å stanse disse lamellene som regel i maskinen til alle tider. Alle lamell-lengdene får vi på ruller, som settes på et hjul helt til venstre på maskinen. Vi leser av på arbeidsdokumentet hvilken bredde og hvilken farge vi trenger, og henter riktig rull ved hjelp av denne informasjonen.

Etter at kompressoren har kommet ordentlig i gang, og riktig lamell er funnet og satt på plass, kan vi begynne å træ den over de forskjellige rullene og innimellom valsene. Det er tre pneumatiske valser lamellen må gjennom. Disse valsene drar lamellen videre, og uten dem hadde ikke maskinen fungert. Hver av de tre valsene har en knapp, slik at vi kan aktivere dem etter hvert som lamellen er trædd over de forskjellige hjulene. Det er ikke mulig å få dyttet lamellen gjennom en valse som allerede er aktivert, ettersom at valsene består av to hjul som presser ned på hver sin side av lamellen.

Etter at lamellen har gått gjennom den første valsen, er det på tide å stille inn bukkingen. Bukking på en lamell er hvilken krumning den har. Ettersom at lameller henger horisontalt i stigebånd, vil de etter hvert begynne å krumme seg litt med endene nedover. Derfor vil vi helst ha det vi kaller "et lite smil" på lamellen, slik at når den med årene begynner å synke, så vil den ikke ende opp med å se ut som en trist og gammel persienne, med sur munn på lamellene, men være så og si rett i stedet. Vi vil heller ikke ha for mye smil på lamellen, og det finnes en balanse.
Valse 1, 2, og 3 (fra venstre til høyre) markert med gul ring,
bukkestasjon markert med blå ring
Bukkingen stiller man inn på et hjul ved de valsene som bukker, og verdien man har på dette hjulet skriver man ned på en teipbit som står på lamellrullen, slik at neste gang den skal brukes så har man et utgangspunkt for hvor man kan begynne å stille fra. Vi sjekker også noe som vi kaller propell på lamellen. Dette er om hjørnene oppe møtes samtidig som hjørnene nede når vi holder lamellen vertikalt, og vrir sakte på den. Hvis dette stemmer trenger vi ikke å justere på noe, men hvis det er veldig galt så må dette også stilles inn på et hjul ved valsene som bukker lamellen. Propellen kan endre seg drastisk ved bukking av lamellen, og vi sjekker den aldri før bukkingen er godkjent.
For å sjekke bukkingen, aktiverer vi valse nummer 2, og kjører lamellen helt ned til den blir stoppet på grunn av sensoren. Deretter klipper vi den av under valse nummer 2. Da har vi en fin lengde å sjekke bukking på. Vi kaster alltid den første lamellen som blir klippet av, og sjekker bukkingen på den andre. Dette gjør vi hver gang vi har stilt inn ny bukking, og det er fordi endringen ikke stemmer for den delen av lamellen som allerede er i valsene når vi stiller inn bukkingen.
Stanseverktøy og styringspanel og skjerm

Når bukkingen er godkjent, kan vi kjøre lamellen videre, og dra den helt bort til rett før stansestasjonene begynner. Vi trykker inn knappen til valse nummer 3, og knappen for å kjøre lamellen gjennom stanseverktøyene samtidig. Før vi gjør dette, må vi passe på at stoppknappene ikke er trykket inn, fordi hvis de er det så vil ikke lamellen bli kjørt bort.

Træstasjon. Den hvite utstikkeren
bestemmer høyde på træstasjonen.
Træstasjoner, hvor stigebånd festes
Når lamellen er kjørt bort, vil vi gjerne nullstille maskinens stasjoner, slik at alle mål blir nøyaktige. Dette gjør vi ved hjelp av en skjerm og et kontrollpanel som finner sted i enden av stansestasjonene. Vi kan velge enten automatisk eller manuell nullstilling. Hvis maskinen har blitt stilt inn i det siste, vil den klare å nullstille seg selv automastisk ganske greit. Når man stiller inn maskinen vil alt lufttrykket bli sluppet, slik at det er mulig å flytte på stansestasjonene, og træstasjonene. For å være sikker på at stasjonene står på rett sted, har vi nullstillingspinner. Om det er mulig å dytte disse ned, står stasjonen i rett posisjon. På træstasjonene har vi også noen hvite indikatorer som stikker ut på siden av stasjonen. Disse har med høyden på verktøyet som dytter lamellene opp så det er plass til neste å gjøre, og hvis ikke alle står likt vil lamellen stange, og det vil bli mange feil (tvinn) på træingen. Vi har en svart linje å følge, som skal stå ut ifra træstasjonene slik at de synes greit. Når alt er nullstilt kan vi fjerne nullstillingspinnene, og fortsette. Det neste punktet på nullstillingen er å stille inn lamellengde. Da stanser maskinen en lamellengde som den tror er 1500mm. Vi kontrollmåler denne, og skriver inn det relative målet i millimeter. Da vil stansa stille seg etter dette målet, slik at lamellen blir justert til riktig lengde. Når vi har riktig lengde kan vi skrive 1500mm, og da vet vi at maskinen vil stanse lameller med riktig lengde.
Det siste som må gjøres er å finne fram stigebånd, og legge dem i riktig spor under loddene som holder dem på plass. Øverst holdes stigebåndet oppe med en borrelås.
Maskinen er nå klar til å brukes til å stanse lameller!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar